marți, 12 mai 2009

Despre tara mea de suflet....

Sunt sedusa iremediabil de Grecia! Si nu pentru ca este la moda sejurul in acest lacas al zeilor , nici pentru ca exista serviciul all-inclusive. Prima mea intalnire cu Grecia a fost pe vremea cand eram doar o copilita cu par balai si saboti de lemn( cu toc insaJ) Mamei ii datorez primul contact cu acesta lume. Imi amintesc cum casa rasuna in acorduri de mandolina, in timp ce vocea mamei imi spunea despre cata patima si nostalgie poate reuni muzica greceasca. Nu prea intelegeam mare lucru, asta e cert! In timpul studentiei insa am cunoscut colegi greci care mi-au vorbit de tara lor, care m-au invatat sa dansez, care mi-au aratat ce insemna dorul de tara, atunci cand, ascultand muzica lor, cu patos, duceau mana la inima. Era gestul prin care aratau lumii cat de mandri sunt de originea lor, cat de draga le e tara. O faceau pentru ca asa simteau! Nu era PR, nu era un joc de-a imaginea, nu era un fals patriotism.
Asa a inceput fascinatia mea pentru Grecia. Iubesc ascesta tara pentru ca are o cultura bogata, pentru ca atrage prin trecutul glorios si retine prin prezent, pentru ca traditiile, vinul, muzica formeaza ceea ce eu numesc „o tara perfecta”. Astazi am ales sa vorbesc despre traditiile acestui taram fascinant.
Majoritatea traditiilor grecesti au caracter religios. Unele tin de religia ortodoxa, altele de Paganismul Antichitatii. Poporul grec este un popor in speta superstitios si crede cu tarie in fortele supranaturale. Aceste traditii insa variaza de la sat la sat, de la o insula la alta.
Spre exemplu onomastica are o insemnatate mult mai mare decat ziua de nastere, iar Sarbatoritul este obligat sa dea o petrecere in cinstea lui. In timpul ceremoniei de casatorie, urarile care trebuiesc facute sunt: „Kala Stephana” (Sa aveti casa de piatra!) si „I ora I Kali”( Viata frumoasa!). In unele regiuni ale Greciei mireasa este cea care aduce cea mai mare parte de bunuri: din partea mamei, a matusii si a bunicii-cearsafuri si broderii, iar din partea tatalui o casa mobilata in intregime. In timpul unui botez, care se desfasoara asemenea celui din tara noastra, in plus, traditia lor spune ca preotul trebuie sa-i puna la gat copilului un lant cu o cruce din aur. Invitatii ii ureaza copilului crestinat „Nas sas zisei”(Viata lunga!).
Carnavalul numit „Apokries” este o sarbatoare ce tine timp de 2 saptamani, timp in care toata lumea se deghizeaza si sarbatoreste evenimentul. El incepe intr-o duminica si se incheie in prima Luni din Postul Pastelui (Kathari Deutera). In aceasta Luni lumea se aduna sa manance afara (pique-nique) si inalta un Zmeu. Apoi Pastele este Sarbatoarea Sarbatorilor, ocazie de a face cadouri, de a primi si face urari. In Vinerea Sfanta, Epitaphul, o imitatie a unui mormant este decorat cu flori si apoi este purtat pe strazile orasului. Dupa ce merg la slujba de inviere unde primesc lumina si canta „Christos Anesti”( Hristos a inviat!), membrii familiei se reunesc in jurul mesei pentru a servi „magiritsa”, o supa compusa din burta de miel si orez, si „tsoureki”(cozonac).

Painea este considerata un dar de la Dumnezeu, iar batranele binecuvinteaza acest aliment trasand cu cutitul o cruce pe ea, inainte de a o rupe. Multi greci cred cu tarie in puterea deochiului. Aceasta e o superstitie ce isi are originea in vremurile pagane. Deochiul la ei se numeste „matiasma” si in general este provocat de persoanele cu ochii albastri. Pentru a preveni deochiul, copiii poarta la gat un colier de perle bleu. De asemenea, acelasi gen de margele, dar mult mai mari, este vazut si la gatul catarilor si al cailor tot din acelasi motiv.
Niciodata sa nu incercati sa-i luati din mana un cutit unui grec pentru ca superstia spune ca trebuie luat de pe masa. Daca nu faci asa, vei avea parte de cearta si neintelegere. Preotii greci care poarta parul lung, strans intr-un coc, sunt cei mai stimati, iar gestul de a le saruta mana inca mai are o importanta de netagaduit. In schimb, daca in aceasi zi iti taie calea un preot si o pisica neagra este considerat semn rau. Expresia „Piase kokkino” (Atinge rosu!) este un sfat pe care trebuie sa-l urmezi in cazul in care intr-o conversatie ai spus acelasi lucru in acelasi timp cu altcineva. Daca nu ai sa atingi ceva rosu, vei fi manios si cu chef de harta.
De asemenea sa nu va mire daca intre orele 14-17, totul este inchis, fiind repaos total. Orice nerespectare a acestei traditii este considerata un afront la adresa Greciei. Deja mega-exploatata traditie de a arunca cu farfurii in timpul dansului era cu mult inainte, mult mai riscanta, deoarece in locul farfuriilor, era vorba de cutite.
Ziua de care se tem cel mai mult grecii este marti-13, deoarece intr-o marti 13, Constantinopole a fost cucerit de inamicii turci.
O amintire din Grecia o pot constitui Komboloi (margelele). Aceste margele au mereu un numar impar si pot fi usor confundate cu mataniile, fiind vazute in mainile barbatilor. Ele provin din Orient dar in Grecia simbolizeaza specificul unei zone precum si infinitul.


Daca stiti si alte traditii legate de Grecia, va rog sa le impartasiti.

16 comentarii:

  1. Intr-adevar, Grecia este o tara fascinanta, cu numeroase traditii. Mie personal imi place sa beau Ouzo. E bautura lor traditionala nu?

    RăspundețiȘtergere
  2. @Adrian: Si mie imi place Ouzo!Parca mi s-a facut si pofta de gustul ala dulce de menta, anason...mastica:)

    RăspundețiȘtergere
  3. Frumos...articolul tau mi-a amintit de vacanta de anul trecut din grecia...

    RăspundețiȘtergere
  4. Chiar daca nu stiu prea multe despre traditiile lor, am fost anul trecut pentru cateva zile si tot as mai fi stat.. Pozele mele de pe blog in Grecia sunt facute. Si nu mai stiu cum se chema shaormaaia a lor traditionala, dar era atat de buna...

    RăspundețiȘtergere
  5. @Lorrena: Anul asta ce tara ai in vedere sa vizitezi?
    @Alex: Nu am gasit pozele de care spuneai.Unde sunt?
    Te referi la mahlota, sau..alta specialitate?

    RăspundețiȘtergere
  6. Foarte frumos articolul tau despre Grecia...Anul acesta mi-am propus sa merg si eu acolo,undeva prin septembrie...
    Felicitari pentru blog!Am citit aici lucruri extrem de interesante pe care nu le stiam.Iti multumesc mult si pentru comentariul lasat pe blogul meu !

    O zi frumoasa,
    irina

    RăspundețiȘtergere
  7. Sincer nu am fost niciodata, dar imi doresc foarte mult.. Foarte interesant articolul, iar traditia lor este putin asemanatoare cu a noastra doar ca e si putin ciudata ;)) :X:X

    RăspundețiȘtergere
  8. @Irina: Ma bucur sa ne cunoastem! Bon voyage! si sa ne spui impresii de acolo.
    @ Nana: Imi pare bine sa te revad.E destul de asemnatoare pentru ca sunt de religie ortodoxa, insa sunt si destule diferente.Spre exemplu noi avem superstitia cu "batutul in lemn".

    RăspundețiȘtergere
  9. sincer,nu prea ma intereseaza Grecia,dar cei drept nici nu mam informat,din cele scrise se pare ca este o tara cu traditii si obiceiuri aparte,spre ca cindva voi vizita si eu Grecia,insa nu inaintea Frantei...

    RăspundețiȘtergere
  10. Franta imi place pentru rafinamentul ei. In schimb Grecia ma atrage ca un magnet.Fiecare persoana cu atractiile ei! Pup

    RăspundețiȘtergere
  11. Subscriu si eu.:) Tatiana scrie frumos.
    Grecii sunt binecuvantati cu tara pe care o au ,cu modul lor de a se manifesta.
    Am petrecut si eu 6 luni in Atena acum vreo 7 ani.Ce m-a intristat a fost atitudinea lor fata de romani.Ca turist nu cred ca o simti.Dar in momentul in care trebuie sa interactionezi cu ei altfel totul se schimba si nu la modul pozitiv.
    Grecia insa m-a cucerit si pe mine.
    Si greaca e asa o limba melodioasa!...frumos.

    RăspundețiȘtergere
  12. Multam frumos Aytana. Recunosc ca te "invidiez" ca ai avut o sedere atat de lunga in draga mea tara.

    RăspundețiȘtergere
  13. ma refeream la gyros, ca mi-am adus aminte...

    RăspundețiȘtergere
  14. Aha! Si mai imi plac dulciurile lor!

    RăspundețiȘtergere