joi, 19 martie 2009

Interviu cu Diana Bobar



Unul dintre cei mai in voga designeri ai momentului este fara doar si poate Diana Bobar. Creatiile vestimentare ale Dianei surprind printr-o nota originala, feminitate si nu in ultimul rand romantism. De aceea m-am gandit ca ar fi interesant sa aflam cateva dezvaluiri ale acestei artiste extreme de talentate si nonconformiste.

T: Diana Bobar – designer, pictorita, model, bloggerita, fotograf. In care din aceste ipostaze te regasesti cel mai bine? (De ce?)

D.B: Cred ca sunt din toate cate putin. Pictorita pot sa afirm ca sunt oficial, deocarece am terminat studii superioare in domeniu. Designer am ajuns sa fiu pentru ca a fost o hotarare pe care am luat-o acum un an si 2 luni: "vreau sa imi fac o colectie" - si de acolo a pornit totul. Bloggerita sunt, sincer, printre primele in domeniul modei din Romania. Cu fotografia am cochetat la inceput din pasiune pentru moda, dar m-am oprit din cauza lipsei de cunostinte tehnice si bani de investit in aparate profesioniste. Iar model nu sunt in nici un caz. Sunt inalta si prima colectie am pozat-o pe mine pentru ca facusem hainele pe masura mea, dar masurile mele sunt departe de cele ale unui model. Pot fi un model din punct de vedere al ambitiei cu care fac ceea ce hotarasc eu ca vreau sa fac. Si cred ca luate toate impreuna rezulta Diana Bobar. :)

T: Cand te simti recompensata pentru toata munca pe care o depui?

D.B: Cea mai mare recompensa o simt cand imi trimit clientele poze cu ele imbracate in haine facute de mine, lucrate, croite, cusute, calcate, impachetate de cele doua manute pe care le am. Cand vad poze cu fete care stralucesc in rochiile mele, stiu ca mi-am facut meseria bine si ca merita sa muncesc in continuare. Aaa, ma bucura tare si cand ma opresc necunoscute in club si imi spun ca vor rochii de la mine, tipand de incantare ca m-au intalnit. E incredibil sentimentul, ireal.

T: Este greu pentru un tanar designer din Romania sa se faca cunoscut? Daca da, care crezi ca sunt obstacolele?

D.B: Este greu in primul rand sa iti faci business-ul sa mearga. E greu sa ai o productie constanta, ceea ce inseamna o investitie destul de mare la inceput. Este greu daca nu ai pe cineva in spate, din lumea modei, care sa te sustina. Eu habar n-am cat sunt de cunoscuta, banuiesc ca ma stie destul de multa lume, mai ales din cauza sitului/blogului, insa conteaza mai putin. Ma concentrez pe comenzile pe care le am, pe colectiile pe care le fac, pe toata munca, ce inseamna sa iti construiesti un brand de haine de la 0. Restul vin dupa si de la sine.

T: Care este pentru tine calitatea esentiala unui designer?

D.B: Cred ca cel mai important este sa evoluezi tot timpul, sa cauti solutii, sa iti pui probleme, sa ai puterea imginatiei dar si sa simti prezentul, directia in care o ia viitorul. E important sa inveti absolut tot timpul, orice, oricand si sa fii constient ca munca de creatie niciodata nu are finalitate: inseamna evolutie.

T: Care este cel mai curajos lucru pe care l-ai facut in numele modei?

D.B: Cred ca cel mai curajos a fost experimentul cu sacul mare si negru de gunoi, pe care l-am purtat chiar si la o petrecere. Multa lume se uita dubios, putini indrazneau sa atinga materialul, celor carora le spusesem ca este un sac de gunoi au pufnit in ras etc. Dar pentru mine conteaza mai putin ceea ce zice lumea sau cum reactioneaza la munca mea. Am curajul sa imi sustin ideile si creativitate, tocmai prin faptul ca port ceea ce fac si nu as face niciodata ceva ce sa nu port.

T: Ce-ti place si ce nu-ti place la ora actuala in moda romaneasca?

D.B: Imi place foarte tare si sunt ferm convinsa ca este loc pentru toti. Nu imi place modul in care lucreaza magazinele din Romania cu designerii romani: regimul de consignatie. Astfel toate riscurile de productie sunt la tine, tanar designer, care stai cu banii investiti in materiale si munca de productie pana (poate, poate) se vinde produsul. Nu asa se procedeaza de obicei. Dar sper ca totusi lucrurile sa se imbunatateasca sau sa nu mai am rabdare pana atunci si sa imi deschid singura propriul showroom/magazin.

T: Am citit o declaratie de-a ta care m-a surprins in mod foarte placut: ”Vreau ca femeile ce imi poarta rochiile sa se simta in primul rand bine in propria lor piele, mai degraba decat sa faca un puternic statement social.” De ce oare exista tendinta asta prin care tot mai multi se imbraca nu pentru a transmite un limbaj personal ci pentru a-si arata statutul social?

D.B: Cred ca din frica de singuratate si din nevoia omului de a fi apreciat, admirat, iubit. Din cazua societatii care impune, fie ca vrem sau nu, imagini si standarde de frumusete. Eu cred ca este important sa te cunosti pe tine, sa inveti ce iti place si ce iti vine bine, sa te simti bine in ceea ce porti, sa ai curaj sa porti orice vrei tu, pentru ca doar cand te simti bine cu tine poti sa te simti bine cu cei din jurul tau.

T: Am remarcat ca ultima colectie s-a impus prin feminitate si romantism. Povesteste-ne putin despre acesta colectie. Cui se adreseaza? Care este mesajul ei?

D.B: Da, ai perfecta dreptate, cuvintele feminitate si romantism sunt foarte reprezentative pentru ceea ce am vrut sa fac cu aceasta colectie. Colectia se adreseaza fetelor ca mine, celor ca tine sau prietenelor tale, se adreseaza fetelor care iubesc sa fie intr-o anumita masura inocente, tot timpul feminie, putin romantice, care apreciaza o raza de soare si un trandafir, un material fluid pe piele sau un volan tineresc aplicat pe rochie, un sarut pe obraz sau o surpriza neasteptata, care simt, traiesc, celor care se imbujoreaza cand cineva le face un compliment. Sunt fetele care se bucura de viata.

T: Care crezi ca este accesoriul cu puteri magice? Ce sa alegem sa ne scoata din anonimat?

D.B: Personal iti spun ca eu pun mare accent pe pantofi. Am dezvoltat o mica obsesie pentru pantofi cat mai inalti, de preferat cu platforma si toc de minim 12 cm. Nu ma deranjeaza ca sunt foarte inalta si cu astfel de tocuri trec de 1,90 inaltime. Ii port cu mandrie, tocmai pentru ca eu consider ca ma scot din acel anonimat despre care vorbesti tu. Ah, si rujul rosu! Neaparat ruj rosu!

T: Ce ar trebui sa achizitionam sezonul acesta pentru a fi en-vogue?

D.B: As spune colanti din latex - piele, dar deja ii vad peste tot, deci putem sa spunem ca sunt 'so passe'. Inca se poarta gentile de tip plic supradimensionat, eu as alege una din piele de sarpe verde smarald, cu o pereche de jeansi gri/albastru deschis slim, un maieu simplu alb, un sacou negru sau navy-ori stramt, ori supradimensionat, si o pereche de pantofi cu toc imens, galbeni. Asa vad eu look-ul 'so now'!

T: Stilul Diana Bobar prin ce se remarca? Descrie-ne un outfit care sa te reprezinte.

D.B: In ultimul timp ma concentrez foarte mult pe munca mea ca designer, gandesc colectii prin care reprezint cate-o parte din mine. Colectia de vara ma reprezinta pe mine romantica, insa acum am evoluat spre un look mai dur, mai direct. Eu personal port mult negru, pentru ca e simplu si 'forever chic', imi place lookul de femme fatale, cu frizura mea bob cu breton, buzele rosii, un corset negru ori rosu pentru un impact cat mai mare. Despre ce 'anonimat' vorbeai? :) T: Ce nu stiu oamenii despre tine?… Zi-ne un secret…!

D.B: De curand chiar ma gandeam cat de publica e viata mea, atat prin faptul ca scriu tot ce mi se intampla din punct de vedere profesional pe So Fash'on, cat si prin faptul ca folosesc Twitter si Facebook care sunt retele de social networking foarte cunoscute, unde am 'prieteni' multi care imi urmaresc actulizarile statusurilor. De exemplu azi am savurat baclavale si am scris asta pe Twitter si spre seara discutam cu o prietena mentionand ce bune sunt, dar ea stia asta deja, citise pe contul meu de Twitter evident. Cand ma intalnesc cu prietenele pe care le vad foarte rar, ele tot timpul sunt la curent cu ceea ce fac, pentru ca citesc pe net, in articole din reviste, in interviuri, in ultimul timp m-au vazut destul de des si la televizor. Incet dar sigur se construieste 'imperiul DBD'. :)

T: Ce muzica asculti?

D.B: Cand lucrez, las TV-ul sau radioul sa mearga pe fundal, foarte des ascult filme sau seriale si fac un exercitiu de imaginatie vizualizand ceea ce aud. Iubesc formatia Placebo si abia astept sa vina la vara in concert in Bucuresti sa ii vad live. Cand ies, iubesc sa ascult mixurile de club, am multi prieteni DJ care sunt pasionati de ceea ce fac. Apreciez munca celor care o fac cu pasiune, se simte! Atat in moda cat si in muzica, film etc. Sport, recunosc, fac pe Britney Spears iar in ultimul timp imi place foarte mult Lady Gaga, atat vizual cat si muzical.

T: Spune-ne titlul unei carti care te-a impresionat in mod placut?

D.B: Imi pare foarte rau ca nu am timp pentru toate. Mi-ar fi placut sa citesc mai mult decat o fac, recunosc ca in acest moment munca e o prioritate mai mare decat cititul. Acum cativa ani am citit o carte interesanta in limba germana despre viata tumultoasa a pictorului Goya. Era amantul reginei Spaniei din acele vremuri, el fiind pictorul curtii regale. Citind despre viata lui am inteles mult mai bine apoi munca lui. In spatele oricarei picturi exista o poveste. La fel se intampla si la multe dintre rochiile pe care le fac eu.

T: Cine reprezinta pentru tine un style-icon? D.B: Carine Roitfeld, redactor-sef la Vogue. O iubesc, o admir, mi-ar placea sa o imbrac. T: Ce ne pregatesti in viitor? Cu ce ne vei mai uimi? D.B: Lucrez la colectia de toamna/iarna 2010 si am intarziat cu ea din cauza toturor comenzilor pe care le am. Nu prea mai fac fata la toata munca pe care o am de facut, e timpul sa am un atelier profesionist cu angajate, astfel incat sa pot sa ma concentrez mai mult pe partea de creatie, nu si pe productie. Sper sa va uimesc cu colectia cat mai repede.

T: Ce-ti doresti primvara asta?

D.B: Atelierul, evident. Inseamna o investitie enorma, pe care bineinteles ca nu mi-o permit. Insa lucrez in directia aia.

T: De unde putem cumpara creatiile tale?

D.B: Hainele mele se gasesc in Bucuresti in magazinele Ummagumma si InteresArt si in Constanta in magazinul NewElle, dar lucrez si pe comanda, aceasta se poate face pe mail la dianabobar[at]yahoo.com sau diana[at]sofashon.com.
Cateva din creatiile Dianei Bobar din ultima sa colectie:









© 2009-Tatiana Ernuteanu- e-tatiana.blogspot.com

5 comentarii:

  1. In sfarsit v-am gasit si aici! Tatiana nu stiam ca ai blog ...

    RăspundețiȘtergere
  2. Imi place iterviul cu Diana, cat si blogul in general. Am citit cateva posturi mai vechi si scrii foarte frumos.

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc pentru aprecieri, esti foarte draguta!

    RăspundețiȘtergere
  4. Imi place foarte mult colectia de primavara a Dianei

    RăspundețiȘtergere